La contaminació atmosfèrica redueix fins a un any l'esperança de vida

26/01/2016
Una investigació liderada per científics d'ISGlobal llança noves evidències sobre les conseqüències de la contaminació atmosfèrica sobre la salut. A diferència d'estudis anteriors, que s'havien centrat en àrees geogràfiques reduïdes, en aquesta ocasió els experts van analitzar dades corresponents a la mortalitat, els nivells de contaminació i les zones verdes de tot el territori espanyol entre 2009 i 2013.

Els resultats posen de manifest que les concentracions de contaminació atmosfèrica estan associades amb importants reduccions en l'esperança de vida. En concret, l'estudi, publicat a Environment International, va trobar que un increment de 5 mg / m3 en la concentració de partícules PM10 resultar en una pèrdua de gairebé un any de vida. Al seu torn, un augment de 2 mg / m3 en la concentració de partícules PM2.5 es va relacionar amb una reducció de 7 mesos de vida.

De la mateixa manera, una anàlisi de les taxes de mortalitat estandarditzades va revelar que aquests increments en la concentració de partícules PM10 i PM2.5 estaven associats amb un augment del risc de mortalitat del 5,7% i del 3,7%, respectivament.

"L'exposició a la contaminació atmosfèrica ja s'havia associat amb un increment en les taxes de mortalitat, però fins ara pocs estudis s'havien centrat en l'esperança de vida i la majoria tenia una cobertura espacial restringida", afirma Carmen de Keijzer, investigadora de ISGlobal i primera autora de l'estudi.